INFO CENTAR

Česta pitanja o tisku i pripremi / FAQ i Q&A o tisku i pripremi

Preporuka je slanje materijala za tisak u pdf formatu jer se na taj način najjednostavnije može zadržati integritet poslanog materijala za tisak. Uz to potrebno je imati uklučen BLEED i NAPUST bleed-a od 3 mm te CMYK boje.

Potoje i drugi formati za slanje pripreme za tisak, ali i dalje napominjemo da ako imate gotov format po kojem nema više izmjena, NAJBOLJE JE SLATI U PDF FORMATU.

Najčešći formati za slanje pripreme za tisak, ak su potrebne dodatne izmjene grafičke pripreme od strane tiskare, su:

PDF: Univerzalni format koji očuvava izgled i formatiranje. Idealna opcija za jednostavne pripreme i za dijeljenje dokumenata.

AI: Adobe Illustrator format koji podržava vektorske grafike. Dobar izbor za složenije pripreme koje sadrže ilustracije i logote.

EPS: Encapsulated PostScript format koji podržava vektorske grafike. Sličan je AI formatu, ali je kompatibilan s više softvera.

PSD: Adobe Photoshop format koji podržava rasterske slike. Dobar izbor za pripreme koje sadrže fotografije.

PDF (Portable Document Format) je format datoteke koji se koristi za razmjenu dokumenata na način koji očuva izvorni izgled i formatiranje. Bez obzira na to koji softver ili operativni sustav koristite, PDF datoteka će se prikazati na isti način.

Slanje dokumenta u PDF formatu je najbolji način za dijeljenje dokumenata s drugima ili slanje pripreme za tisak jer se mogu otvoriti na bilo kojem računalu.

Grafička priprema je proces pripreme digitalnih datoteka za tiskanje. To uključuje dizajniranje, formatiranje i izradu tiskanih predložaka. Grafički dizajneri koriste različite softverske alate za kreiranje vizualno privlačnih i informativnih tiskanih materijala.

Što to točno znači je da dobrom obradom slika i prilagodbom teksta na dizajn dobijemo učinkovitu komunikaciju između Vas i Vaših kupaca kako bi im mogli poručiti jasnu poruku Vašeg proizvoda i/ili usluge. 

  U današnjem digitalnom dobu, digitalni tisak je postao popularan izbor za tiskanje različitih vrsta materijala. Ova moderna tehnika nudi niz prednosti u odnosu na tradicionalne metode tiska, kao što su offsetni tisak.

Digitalni tisak je mnogo brži od offsetnog tiska. To je zato što ne postoji potreba za izradom tiskarskih ploča, što može uzeti puno vremena. Digitalni tisak je također mnogo fleksibilniji. Omogućuje vam da tiskate male količine materijala, a da to ne bude preskupo. Također možete lako personalizirati proizvod Vašim željama i potrebama.

Digitalni tisak nudi vrhunsku kvalitetu ispisa. Boje su živopisne, a tekst je oštar i jasan. Uz to, digitalni tisak može biti jeftiniji od offsetnog tiska, posebno za male količine tiska.

Digitalni tisak se može koristiti za širok spektar primjena, uključujući tiskanje poslovnih dokumenata, marketinških materijala, fotoknjiga i tiskanje na zahtjev.

Ako tražite brzu, fleksibilnu i vrhunsku uslugu tiska, digitalni tisak je savršena opcija za vas.

Ofsetni ili offset tisak je tehnika tiska koja se koristi već desetljećima i ostaje kvalitetan izbor za tiskanje različitih vrsta tiskanih materijala. Ova tehnika nudi niz prednosti u odnosu na ostale metode tiska, kao što je digitalni tisak.

Ofsetni tisak nudi vrhunsku kvalitetu ispisa s oštrim tekstom i živopisnim bojama što je idealan izbor za tiskanje materijala gdje je važna visoka kvaliteta, kao što su knjige, časopisi i brošure, tj. tisak velikih naklada.

Što je veća naklada, to je niža cijena po komadu. To je značajna prednost u odnosu na digitalni tisak, koji je isplativiji za manje naklade.

CMYK je sustav boja koji se koristi u printanju. Kratica potječe od imena četiri osnovne boje koje se koriste u sustavu:

C – Cyan (plavo-zelena)
M – Magenta (purpurna)
Y – Yellow (žuta)
K – Key (crna)

Ove se boje miješaju u raznim omjerima kako bi se dobila široka paleta boja. CMYK model se koristi u printanju jer je sposoban reproducirati veliku paletu boja koje se vide na monitoru računala.

Zašto su CMYK boje važne?

CMYK boje osiguravaju precizniju reprodukciju boja u printanju u usporedbi s RGB modelom koji se koristi na ekranima. Također, korištenje CMYK boja može biti ekonomičnije od korištenja pantone boja, pogotovo za tiskanje višebojenih projekata.

Savjeti za korištenje CMYK boja:

 • Pretvorite RGB dizajne u CMYK prije printanja.
 • Koristite kalibrirani monitor kako biste bili sigurni da vidite točne boje.
 • Izbjegavajte korištenje previše tamnih boja, jer to može dovesti do zamućenja i trošenja tonera.
Bleed je područje u pripremi za tisak koje se proteže izvan ruba finalnog formata. Koristi se kako bi se osiguralo da na rubovima gotovog proizvoda ne bude bijelih rubova, čak i ako dođe do minimalnog odstupanja prilikom rezanja.

Jednostavnije rečeno, BLEED je napust od 3 milimetra na svim stranama koliko Vaš dizajn mora biti veći od finalne veličine na kojoj želite da bude otisnuti Vaš materijal. 

CROP MARKS, poznate i kao rezne linije, tanke su linije koje se nalaze u kutovima i/ili na rubovima printanih dokumenata. One označavaju gdje se papir mora obrezati do konačne veličine.

Zašto su CROP MARKS važni?

CROP MARKS su ključne za osiguravanje preciznog obrezivanja i profesionalnog izgleda vaših printanih proizvoda. One sprječavaju greške u obrezivanju i oštećenje finalnog proizvoda.

Petobojni tisak je tehnika tiskanja koja koristi petu boju, bijelu, uz standardne CMYK boje.

Petobojni tisak otvara nove kreativne mogućnosti i omogućuje tiskanje na obojenim papirima i materijalima, te tiskanje elemenata koji se ističu i privlače pažnju. Primjer kako se može koristiti je za tiskanje prozirnih elemenata, kao što su sjene i teksture, što daje vašim tiskovinama dodatnu dubinu i dimenziju te za druge vrlo specifične i luksuzne elemente tiska. 

Infracrveni tisak je tehnika tiskanja koja koristi nevidljivu tintu koja se otkriva samo pod infracrvenim svjetlom. To otvara nove mogućnosti za kreativne dizajne i zaštitu dokumenata.

Infracrveni tisak se može koristiti za širok spektar proizvoda, uključujući:

 • Dokumenti
 • Proizvodi: kozmetika, lijekovi, elektronika
 • Ambalaža: pakiranje za hranu, piće, lijekove
 • Marketing: brošure, plakati, promotivni materijali
Doradni poslovi nisu samo dodatak procesu tiska – oni su moćan alat za poboljšanje izgleda, trajnosti i funkcionalnosti vaše tiskovine. Bez obzira da li se radi o jednostavnom plastificiranju ili sofisticiranom zlatnom tisku, postoji doradni postupak koji može pomoći da Vaša tiskovina ostane zapamćena.

Neki od doradnih poslova koji se mogu primjeniti i na Vašu tiskovinu uključuju između ostalog plastifikaciju, cutt-anje, klamanje, slijepo tiskanje (blindruck), foliotisak, zlatotisak, uvez ili neku drugu dodatnu fazu koja je potrebna da dobijete finalni proizvod po koji je kvalitetan i trajan.

Plastifikacija je postupak nanošenja plastičnog filma na papir ili karton. To može zaštititi tiskovinu od oštećenja kao što su ogrebotine, vlaga i izblijedjenje, te produljiti njen vijek trajanja.

Plastifikacija se nudi u mat i sjajnoj varijanti te soft touch mat plastici, a može se koristiti i za stvaranje efekata poput teksture ili metalnog sjaja.

Kako bi Vam mogli isporučiti kvalitetan i trajan proizvod potrebno je vrijeme kako bi mogli proći sve procese da bi ideja postala dizan te dizajn kako bi mogalo postati finalni proizvod koji ste naručili. Postoje neke značajnije razlike u procesu tiska između digitalnog i ofsetnog tiska kao što je izrada ploča za tisak te sama procedura i vrijeme koje je potrebno za tisak, dok su sve ostale faze iste u oba slučaja. Proces izrade u tisku može se podijeliti u nekoliko faza:

 1. Priprema za tisak (dizajn, prijelom, provjera)
 2. Tiskanje (izrada tiskovnih ploča, tiskanje, sušenje, rezanje, falcanje, uvezivanje…)
 3. Kontrola kvalitete

Vrijeme izrade u tisku ovisi o složenosti projekta, količini tiskovine i rasporedu tiskare. Obično se tiskanje može izraditi u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana. 

U slučaju manjih naklada s gotovom pripremom na digitalnom tisku, moguće je otisnuti i isporučiti i isti dan od dana narudžbe. 

Vrijeme izrade u tisku ovisi o složenosti projekta, količini tiskovine i rasporedu tiskare. Obično se tiskanje može izraditi u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana. 

U slučaju manjih naklada s gotovom pripremom na digitalnom tisku, moguće je otisnuti i isporučiti i isti dan od dana narudžbe. 

Mprint tiskara - digitalni i ofsetni tisak

24+ godine iskustva i neprekinutog rada u izradi rješenja za naše klijente. Od pripreme ideje, kreiranja dizajna do tiska i isporuke, sve faze procesa pratimo i kontinuirano unaprijeđujemo. U ponudi nam je u ovom trenutku ofsetni tisak koji je okosnica tiska od izuma modernog tiskarskog stroja do danas, a najvjerojatnije će ostati i u budućnosti. Međutim, imamo u ponudi i vrhunski digitalni tisak koji može parirati ofsetnom tisku po kvaliteti dok istovremeno podrazumjeva brzinu i male naklade. Ricoh digitalni tiskarski stroj pruža nam brzinu i fleksibilnost u radu i vrhunsku kvalitetu proizvoda Vama, našem cijenjenom klijentu. 

Ricoh PRO 7200 SX digitalni stroj
Više o Ricoh digitalnom stroju
 • Ricoh digitalni stroj je vrhunska oprema za tiskanje koja nam nudi širok spektar mogućnosti od TISKA BIJELE BOJE (bijele boje) I INFRACRVENOG TISKA  za zaštitu Vaših proizvida od kopiranja i drugih oblika piratstva. Njihova inovativna tehnologija i napredne funkcije garantiraju vrhunski kvalitet tiska, veliku produktivnost i pouzdan rad.

  Prednosti Ricoh digitalnih strojeva su mnoge:

  • Vrhunski kvalitet tiska: Ricoh strojevi koriste najnoviju tehnologiju tiskanja koja osigurava oštre tekstove, živopisne boje i precizne detalje.
  • Velika produktivnost: Visoke brzine tiskanja i automatizirane funkcije omogućuju brzu i efikasnu obradu velikih količina poslova.
  • Pouzdan rad: Ricoh strojevi su izrađeni od kvalitetnih komponenti i podložni su rigoroznom testiranju, što garantira dugotrajan i pouzdan rad.
  • Ekološka svijest: model digitalnog stroja s niskim utjecajem na okoliš.

  Ricoh digitalni strojevi pogodni su za širok spektar tiskanih proizvoda, što ih čini idealnim rješenjem za naše klinete s različitim potrebama tiska.

Mprint dizajn studio - Vaš partner za kreativni dizajn i profesionalnu grafičku pripremu

U ponudi imamo širok spektar usluga u području grafičke pripreme, dizajna i prijeloma teksta. Fokus nam je na kvaliteti i specifičnim potrebama naših klijenata što rezultira dizajnom koji je poseban i točno ono što našim klijentima potrebno za svakodnevno poslovanje te izvanredne izazove njihovog poslovanje.

Mprint studio nudi:

 • Profesionalnu grafičku pripremu za tiskanje, web i digitalne medije.
 • Dizajn logotipa, web stranica, brošura, letaka, plakata i ostalih marketinških materijala.
 • Profesionalni prijelom teksta za knjige, časopise, izvješća i ostale publikacije.

Prednosti Mprint dizajn studia:

 • Iskustvo: Dugogodišnje iskustvo u radu s klijentima iz različitih industrija.
 • Kreativnost: Kreativan i inovativan tim dizajnera koji nudi svježa i originalna rješenja.
 • Kvaliteta: Fokus na kvalitetu i preciznost u svim fazama projekta.
 • Profesionalnost: Profesionalan i pouzdan tim koji se brine o zadovoljstvu klijenata.

Mprint dizajn studio je idealan partner za sve koji žele kreativni i profesionalni dizajn.

Kontaktirajte Mprint studio danas i saznajte više o našim uslugama.

Kontakt info

adresa

3. Barutanski breg 10, HR-10000 Zagreb

email

info@mprint.hr

nazvati na

+385 91 333 22 33

Pošaljite upit


Dostava po Hrvatskoj i šire!

Surađujemo s brojnim firmama i obrtima po cijeloj Hrvatskoj te u Sloveniji i Austriji. Dostavu vršimo preko naših dostavnih partnera što nam omogućava brzinu isporuke.

Imamo primjere gdje klijent iz Zadra dobije narudžbu isti dan kada je naručio tisak. Ozbiljno.
FOKUS

Na specifičnim potrebama naših klijenata uz zadržavanje brzine izrade i kvalitete proizvoda.

MISIJA

Pokazati novim klijentima zašto naši klijenti uvijek ostaju s nama, neki čak i punih 24+ godine.

VRIJEDNOSTI
Scroll to Top